26. feb. 2007

Kompas

Tokrat smo prehiteli Dnevnik, iz katerega sicer radi citiramo modre misli, satirične karikature in druge prispevke. V Dnevniku so komaj danes objavili zgodbico o Pergarjevi prodaji Kompasa Hrvatom. Za svoj račun in žep. Mi smo o tem že pisali; gl. Kompas je hrvaški. Ob tem zapišimo, da je bil Pergar utemeljeno osumljen malverzacij že pri lastninjenju Kompasa. V procesu, ki je trajal čudežnih 11 (enajst) let (?!), je bil nazadnje (čudežno) oproščen. Bi znali biti pa ti čudeži v kakšni navezi z vprašanji v zadnjem odstavku.

Pripravljamo pa še eno zgodbo iz Kompasa. Pred združitvijo v Kompas, d.d., je podjetje Kompas Holidays, domnevno pa tudi podjetje Kompas Turizem, skoraj 10 let 40 in več odstotkov plače delavcem izplačevalo v gotovini. Brez plačila ustreznih prispevkov.
Ko je eden od zaposlenih, ki nas je z zgodbo seznanil, podal ustrezno prijavo kriminalistom (v vednost predsedniku Janši, veletožilki Brezigarjevi, veleministru Mateju), so ga ti zavrnili, ker ni predložil ustreznih dokazov!? Pomagalo ni niti to, da bi ob pregledu dokumentacije na ZZPZ zaznali dve opazni amplitudi padca/dviga plač, za katere z ekonomskega vidika ni bilo nikakršnega vzroka. Oba Kompasa sta namreč vsa ta leta poslovala v rdečih številkah.

Je (bil) Kompas vseskozi nedotakljiv tudi zato, ker je v času Jugoslavje ilegalno uvažal orožje za slovensko policijo. Ali pa zato, ker je (bilo?) v Kompasu kar nekaj sodelavcev UDBE oziroma policije? Morda zaradi tega, ker so iz Kompasa (včasih?) policiji posredovali osebne podatke potnikov, ki so vplačevali dražje aranžmaje, na primer smučanje v Švici. Ali pa zato, ker Kompas že vsa leta iz sence vodi Srb Joško Nadj, ki v Frankfurtu ne posluje le za Kompas (in zase!). Morebiti zato, ker so s Kompasom brezplačno ali z znatnimi popusti potovali vidni slovenski politiki, gospodarstveniki, sodniki, športniki...? Ali zato, ker je eden od direktorjev prijateljeval z razvpitim tožilcem Železnikom? Vprašanj je še veliko. Odgovorov tudi. Le da jih udeleženci na vse mogoče načine prikrivajo in skrivajo. Zelo zapleten gordijski vozel.