24. nov. 2006

Lažnivi kljukec





Takole laže (gl. članek) Janez Pergar, predsednik uprave največje hrvaške turistične agencije Kompas, v sklopu Adriatice, v članku Naša podjetja (še) ne opažajo mobbinga (Finance, 10.11.2006).

Tako laže Janez Pergar, ki je:
- svojo direktorico skupnih služb presedel med 25 delavk v računovodstvu, pri čemer na delovnem mestu ni imela priključkov za računalnik oziroma telefon, dostop do mize pa je bil tako ozek, da se je morala do nje dobesedno zbasati;
- svojega šefa marketinga in predsednika sindikata presedel najprej pred dvigalo, kasneje pa na 3 kvadratne metre v prehodni sobici.
Obema tudi ni dajal delovnih zadolžitev ali pa je dajal povsem nesmiselne, njunima predpostavljenima pa je naročil naj nanju izvajajo različne pritiske.
Zakaj o tem, da je Janez Pergar Kompas (nekoč eno od desetih največjih turističnih podjetij na svetu, kasneje največje turistično podjetje v Jugoslaviji) prodal Hrvatom, v slovenskih medijih ni bilo kakšnih opaznejših odzivov? Zato, ker je v Forumu 21? Ker je Jankovićev minister za turizem? Ker je častni konzul Južnoafriške republike? Ker je domnevni sodelavec Sove (prej Udbe)? Ker je mož ex ministrice brez listnice in nove sekretarke Foruma 21 (v Mladini znane kot Jogi)? Ker živi v najdražji stanovanjski hiši v Ljubljani?
Ali pa preprosto zato, ker je prodal Trojanskega konja; Kompas naj bi imel ob prodaji skoraj 30 milijonov evrov izgube. Menda je Pergar svoje delnice (pa tudi ženine in nekaj ožjih sodelavcev) prodal po 100 evrov, drugi pa so se morali zadovoljiti s po 40 evri. Ni preverjeno, je pa zelo verjetno!

■ gl. Kompas je hrvaški
■ gl. Mobbing