11. nov. 2006

Gasilska zveza sLOVEnia


In Slovenec (pa tudi že sicer večkratno kaznovani državljan Slovenije) dočaka dan, da mu zunanji minister osebno in personalno izbere grafično identiteto. Podobo. Ogledalo. Prepoznaven logotip. S skupino enako izbranih (od … danih), do pičice podobno navdahnjenih ljubiteljev Lepega. Vizualnega. Prepoznavnega.

Gospod Ranko Novak, profesor za oblikovanje, potemtakem navaden diletant, je zapisal, da ga novi logotip Slovenije spominja na Srce Jezusovo. In da bodo vsaj turisti iz Vatikana množično drli k nam!

Jaz, ponižen nepoznavalec, ga vidim kot dokaj posrečen logotip Gasilske zveze Slovenije. In se vprašam: kje gori? Z opravičilom ekspertom, da si drznem tudi s to majhno, pregrešno mislijo (s)kaziti slavje ob odmevni prezentaciji. Ja, majhen korak za Slovence, pa velik za gospoda Rupla. Le kam vse ga še odpeljejo navdih, vsevednost, genijalnost in modre misli? Pa mi je zanj še dokaj vseeno. Bolj me skrbi za nas. Čeprav smo, nevedneži, v manjšini.

Si pa oddahnem ob misli, da so imeli prebrisani snovalci novega znaka na voljo v združitev in poenotenje vsega 3 prepoznavne slovenske ikone. Zamislite si, kakšen logotip bi dobili, če bi morali oblikovalci (po direktivi) v en sam logo umestiti še Bled, Postojnsko jamo, ministra in lipicanca!? Se pa ob tem, površnem, pritlehnem in laičnem razmišljanju nehote spomnim enega starega paberka. "Bog je iz enega rebra ustvaril žensko. Kakšno čudo bi šele, če bi imel na voljo radiator."

Ob ponižnem opravičilu vsem morebiti prizadetim!
Pa še "strokovna" komisija za naše zanamce in za vse večne čase:
- Dimitrij Rupel, (multidisciplinarni) politik
- Vasko Simoniti, (v Mladini ilustrativno imenovan Uliti) politik
- Andrej Vizjak (gl. Simoniti), politik
- Aleksander Zorn (zvesti sluga in kvazi) politik
- Janez Lenarčič, političek
- Gregor Krajc, dvorni (politični) sluga
- Janez Bogataj, prisklednik z Etnologije
- Aleš Kristančič (pa menda ja ni bil trezen, ko je sprejel članstvo!?)
- Tanja Radež, sramota za oblikovalsko stroko
- Japec Jakopin, prisklednik z vetrom v jadrih
■ gl. tudi Kdo je zdaj tam konj
■ gl. tudi
Pičiga STO
Tukaj pa najdete še zadnjo korekturo razpisa natečaja za novi znak in slogan Slovenije.